Anne Sütü Ne Kadar Zamanda Memede Birikir?

16 Mayıs 2023

Anne Sütü Ne Kadar Zamanda Memede Birikir?

Anneler doğum yapmadan önce vücudunda bazı değişimler meydana gelmeye başlar, bu doğal oluşumlar aslında anneliğe geçiş sürecinde gayet normal bir durumdur. Bu değişimlerden birisi de göğüs bölgesinde yaşanır. Göğüsler daha belirgin hale gelmeye başlar yaşanan bu değişiklik aslında anne sütünün oluşmasıdır. Hamilelik sürecine başlayan bu değişiklik bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız zamana kadar devam eder.

Uzmanlar bebeğin emzirilmesi için ilk 6 ayın çok önemli olduğunu söylerler bu süreç boyunca anne sütünden mahrum kalan çocukların ruhsal ve fiziksel gelişiminde bazı sorunlar meydana gelebilmektedir. Buna bağlı olarak bir bebeğin gelişim çizelgesinde oluşan sorunları gidermek adına da annenin de meme bölgesinde süt üretilmesi için beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir.

 

Anne Sütü Nasıl Oluşmaya Başlar?

Anne sütünün oluşması tamamen doğal olup bebek emdiği süreç boyunca beyindeki hipofiz bezi üzerine prolaktin ve oksitosin salgılamaya başlar. Bu da meme ucu yani areoladaki sinir uçlarını uyarır. Prolaktin daha çok meme loblarında bulunan hücrelerin kanda yer alan besinlerin anne sütüne dönüşmesini sağlamaktadır.

Anne sütünün oluşumun da oksitosinde önemlidir. Oksitosin alveollerin etrafında yer alan hücrelerin büzüşmesine ve sütünüzün süt kanallarından çıkmasına neden olur. Eğer memeden süt gelmesi emzirme dönemi dışında olursa parmaklarınızla meme ucunu aşağı doğru ittirin ve sızıntı durana kadar basmaya devam edin. Bu süreç boyunca giysilerinizi korumak açısından özellikle ilk haftalarda sütyeninize göğüs pedleri koyabilirsiniz. Bu tür durumlar genelde ilk haftalarda gerçekleşir. Bebeğin emzirme sıklığı ile beraber azalmaya başlar.

Burada bir diğer önemli durumda emzirmenin olumlu etkisidir. Emzirme süresince vücudunuzun oksitosin hormonunun salgılanması da uterusun mekanizmasını sağlar. Bu da rahminizin gebelik öncesi görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

 

Anne Sütü Ne Zaman Oluşmaya Başlar?

Bebeğini yeni kucağına alacak hanımlarda anne sütü doğumdan önce oluşmaya başlar. Memede sütün oluşması için iki farklı hormon vardır. Bunlardan birisi olan prolaktin, göğsün süt üretmesi için uyarır ve oksitin bir süre sonra sütün akmaya başlamasına yardımcı olur. Bir diğer durum ise bebeğin göğüs ucunu yani areolayı emmesi ile başlar. Bunun sonunda annede gerçekleşen hormonal farklılıklar da annenin süt üretmesine yardımcı olmaktadır.

 

Anne Sütü Ne Kadar Zamanda Birikir?

Bebekler için çok önemli bir besin kaynağı olan anne sütü doğumdan ilk birkaç gün sonra kolostrum adı verilen koruyucu süt olarak oluşmaktadır. Doğumdan dört gün sonra normal süt oluşmaya başlar. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta bebeğin mutlaka kolostrol döneminde sütün verilmesidir. Yeni doğmuş bir bebek için bu çok önemli besindir.

Doğumdan sonraki ilk 16 haftada anne sütü birikmeye başlar ve besin değeri bakımından daha sağlıklı bir düzeye erişir. Bu sayede bebek ilk 16 haftalık süreç boyunca gelişimini sağlayacak besin değerleri oluşmaya başlayacaktır.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.