Bebeklerde Ateş

17 Mart 2022

Bebeklerde Ateş

Bebeklerde ateş yükselmesi, ailelerin en çok panik olduğu durumlardan biridir. Peki, bu durumda doktora gitmeden önce evde alınabilecek önlemler nelerdir? Bebeklerde ateş sınırı kaç olmalı? Bu soruların hepsini bulabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayız. Öncelikle şu an böyle bir durum içerisindeyseniz derin bir nefes alın ve sakinleşin. Bakalım minik yavrunuz için neler yapabiliriz?

 

Bebeklerde ideal ateş derecesi kaç olmalı? sorusunun cevabı ölçülecek zamana göre farklı olabilir. Bebeklerin vücut ısısı gün içinde değişkenlik gösterebilir. Örneğin, sağlıklı bir bebeğin vücut ısısı sabah saatlerinde 36 °C derece iken öğleden sonra 38 °C 'ye kadar çıkabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, bebeğinizin kendine özgü vücut sıcaklığıdır. Gün içerisinde bebeğiniz sağlıklıyken belirli saatlerde ateşini ölçerek, ideal ateş derecesini öğrenebilirsiniz. Eğer bebeğinizin vücut sıcaklığı bu ideal derecenin üzerindeyse bu yüksek ateş belirtisi olarak kabul edilebilir. Ateş, vücudun hastalıklarla savaşma yöntemlerinden biridir. Bebeğinizin her ateşi çıktığında onu doktora götürmenize gerek yoktur. Dikkatli olmak koşuluyla evde ateşi kontrol altına alabilirsiniz. Bebeklerde ateşin nedenine değinmeden önce gelin beraber minik yavrunuzun ateşini nasıl ölçebileceğinize bakalım.

 

 

Bebeklerde Ateş Ölçme Yöntemleri

 

• En doğru yöntem rektal (makattan) ateş ölçmektir. Bu yöntem ile gerçek vücut sıcaklığı en doğru şekilde ölçülebilir. Uygulama yapılmadan önce termometrenin ucu hafif yağlanmalıdır. Bu yöntem rahatsızlık verici bir yöntem olduğu için büyük çocuklarda kullanılmaz.

 

• Kulaktan ateş ölçme yöntemi 3 ayın altındaki bebeklerde önerilmemektedir.3 ayın üzerindeki bebeklerde doğru sonucu verme oranı artmaktadır. Kulak ateş ölçerin ucu sık sık değiştirilmelidir.

 

• Ağızdan ateş ölçme yöntemi de küçük çocuklar için çok konforlu olmamakla birlikte kullanılabilir bir yöntemdir. Termometre dil altına yerleştirilir ve ağız kapatılır. Ağızdan ateş ölçme oldukça doğru sonuçlar vermektedir.

 

• Alından ateş ölçme 3 ayın altında güvenilir değildir. Diğer yaş gruplarında da ortamın sıcaklığını algılayıp yanlış sonuçlar verebilir.

 

• Koltuk altından ateş ölçme yöntemi kullanılırken, koltuk altı nemli bir bölge olduğundan bu yöntemde ateş düşük ölçülebilir. Hekimler bu yöntemi tercih etmezler. Ancak diğer yöntemlerle ateş ölçme imkânı yoksa bu yöntem kullanılabilir.

 

Cam termometrelerin içinde civa vardır. Bu termometrelerin kırılma durumunda, civanın bebekle temas etmesi bebeğin zehirlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle dijital termometre kullanmak daha uygun olacaktır.

 

Bebeklerde ateş sıklıkla virüslere bağlı solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında, orta kulak enfeksiyonu, zatürre ve idrar yolları enfeksiyonlarında yükselir. Bunun yanı sıra yenidoğan bebeklerde ateşli enfeksiyon anneden gelen mikroplar nedeniyle de yükselebilir. Bebekler bağışıklık sistemleri gelişmediğinden ateşe ve enfeksiyonlara karşı dayanıksız olurlar. Ateş vücuttaki çeşitli enfeksiyonlardan yükselebileceği gibi enfeksiyon dışı nedenlerden de yükselebilir. Aşı yan etkisi, hızlı su kaybına bağlı dehidratasyon, bebeğin sıkı kundaklanması, zehirlenmeler ve sıcak çarpması bu nedenlerden bazılarıdır. Peki, bebeğimizin ateşi yükseldiğinde neler yapmalıyız?

 

Öncelikle, bebeğiniz ateşlendiğinde zaman kaybetmeden doktora gitmek en iyi ve en acil çözüm olmalıdır. Doktora gidene kadar uygulayabileceğiniz yöntemlere gelirsek:

 

• Bebeğinizin üzerindeki kalın giysileri çıkarın.

 

• Sakin ve rahat olması sağlamalısınız çünkü ağlama ateşin düşmesini geciktirebilir.

 

• Sıvı kaybına engel olmak için bol sıvı verin veya emzirin.

 

• Alnına, bileklerine ve kasıklarına ıslak bez koyun ve bu bezi sık sık değiştirin. Yeterli gelmezse ılık duş aldırabilirsiniz. Bebeği soğuk suyla yıkamak ateşin hızla yükselmesine neden olduğu için doktorlar tarafından önerilmemektedir.

 

• Yaygın inanışın aksine, bebeklerin ateşini düşürmek için alkol ve sirke kullanmamalısınız. Bunun yerine ıslak bir bez her zaman en iyi seçenek olacaktır.

 

• Alınan bu önlemler yararlı olmazsa, bebeğiniz için ateş düşürücü kullanabilirsiniz. Unutmayın, ateş düşürücü ilaçlar hastalığı tedavi etmezler, ateşi kontrol altına almanıza yardımcı olurlar.

 

Bebeğinizin ateşini ilk fark ettiğiniz anda ölçüm yapmalısınız. Bu ölçüm 37.5 veya üstü olduğu durumlarda yukarıda sizlere belirttiğimiz yöntemleri kullanabilirsiniz. Eğer bu yöntemleri kullandığınız halde 15 dakika sonra tekrar ölçüm yaptığınızda bebeğinizin ateşi düşmüyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

 

Size ve bebeğinize sağlıklı günler dileriz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.