Bebeklerde Fiziksel & Motor Gelişimi
17 Mart 2022Bebeklerde Fiziksel & Motor Gelişimi
Bebeğinizin dünyaya gözlerini açtığı ilk günden itibaren, kasları gelişmeye başlar ve her ay bu gelişmeler sayesinde farklı beceriler edinir. Önceleri refleks olarak yaptığı bu hareketlerin bazıları yaşam boyu refleks olarak devam ederken, bazıları da kaslarını bilinçli kullanması sonucu motor becerilerine dönüşür. Göz kırpmak, nefes alıp vermek bireylerin hayatı boyunca istemsiz olarak yaptığı refleksif hareketlerken, dişlerini fırçalama, yürüme, koşma, zıplama gibi eylemler ‘’psikomotor gelişim’’ içinde değerlendirilir. Motor gelişimleri, iki ana kategori altında değerlendirilir. Bunlar; ince motor gelişimi ve kalın motor gelişimidir.
İnce motor gelişimi, genellikle el ve parmakların oluşturduğu hareketlerdir. Kalem tutma, yazı yazma, diş fırçalama, makas kullanma gibi hareketler ince motor gelişimine örnek verilebilir. Bebeğinizin ince motor gelişimine katkı sağlayabileceğiniz birçok aktivite vardır. Bu aktiviteler arasından bebeğinize ve size en uygun olanını seçerek, motor gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
Kâğıt kesmek, şekillendirmek çocuğunuzun ince motor gelişimine katkı sağlar.
Evde çocuğunuza boyama yaptırarak kalem tutmayı öğretebilir ve ince motor gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Yapıştırma etkinlikleri gelişimini destekleyecek aktivitelerden bir diğeridir. Hazır yapıştırma kitapları bulabileceğiniz gibi evde bir kâğıda geometrik şekiller çizerek uygun stickerları yapıştırmasını isteyebilirsiniz.
Oyun hamurları hem eğlenceli hem de öğretici bir aktivite olacaktır. Çocuğunuz bir yandan oyun oynarken bir yandan da el ve parmak kaslarını geliştirecektir. Oyun hamurunuz yoksa evde hazırlayacağınız bir hamur, kil, çamur alternatif olarak kullanılabilir.
Rengarenk iri boncukları bir ipe dizmesini isteyebilirsiniz. Bu sayede hem el- göz koordinasyonu gelişecek hem de ince motor gelişimi desteklenecektir.
Piyasada, çocuğunuzun ince motor gelişimine katkıda bulunacak birçok oyuncak alternatifi bulunmaktadır. Geometrik şekilleri kullandığınız oyuncaklar, klavyeler, tuşlu oyuncaklar motor gelişiminin desteklenmesine yardımcı olur.
Bu aktiviteler dışında, kendiniz de bebeğinizin ilgi alanlarını takip ederek ona uygun birçok aktivite geliştirebilirsiniz.
Peki kalın motor becerileri nelerdir? Kaba motor becerileri, vücudumuzdaki büyük kasları kullanmayı gerektiren hareketlerdir. Yürüme, koşma, zıplama, gibi eylemlerin rahat bir şekilde yapılması için kalın (kaba) motor gelişimi önemlidir. İnce motor gelişiminde olduğu gibi kalın motor gelişiminde de bazı aktiviteler ile çocuğunuza destek olabilirsiniz. Peki bu aktiviteler nelerdir?
Sabit bir şekilde duran ya da karşıdan gelen topu elle yakalamak, ayakla vurmaya çalışmak kalın motor gelişimini destekleyen bir aktivitedir.
Dans ve müzik etkinlikleri, vücutta bir çok kasın beraber çalışmasını sağladığı için, çocuğunuzun kaba motor gelişimi için destekleyici aktiviteler arasında yer alır.
Çocuğunuzu küçük yaşta jimnastik antrenmanlarına yönlendirmek oldukça önemlidir. Jimnastik antrenmanları sayesinde çocuklar, psikomotor, bilişsel ve duyuşsal olarak daha hızlı ilerleyecektir.
Ev içerisinde uygun ve güvenli bir alan sağladıktan sonra, çocuğunuzla yapacağınız atlama ve zıplama hareketleri büyük kas gruplarını geliştirmek için oldukça yararlı bir aktivite olacaktır.
Sizlere ince ve kaba motor becerisini geliştirmek için sunduğumuz aktiviteler dışında çocuğunuzun ilgi alanlarını, eğlendiği aktiviteleri zaman içerisinde keşfederek sizler de kendinize kolayca yeni aktiviteler üretebilirsiniz. Bu aktivitelerin çoğu evde bulunan eşyalarla basitçe yapabileceğiniz aktivitelerdir. Bunlar dışında tabi ki piyasada kalın ve ince motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar ve ürünler bulunmaktadır. İster günlük eşyalarla ister oyuncaklar ile düzenli yapacağınız bu aktiviteler, çocuğunuzun kalın ve ince motor gelişimine büyük katkı sağlarken hem de oyun oynayarak beraber keyifli vakit geçirmenize olanak tanır.