BLW Yöntemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

22 Eylül 2022

BLW Yöntemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

BLW yöntemi olarak adlandırılan beslenme alışkanlığı aslında birçok annelerin farkında olmadan bebeklerine uyguladığı bir yöntemdir. Bu yazıda BLW yönetimi nedir sorusuna ve bebeğin ek gıdaya geçiş döneminde BLW yöntemi ile beslemenin önemi konusuna değinilmiştir.

BLW Yöntemi

Bebeğin 6. ayını doldurması ile birlikte ek gıdaya geçiş sürecinde beslenmesinde farklı yöntemler denenebilir. Bebek liderliğinde katı gıdalara geçiş olarak tanımlanan BLW (Baby Led Weaning) bebeğin kendi kendine beslenmesi olarak tanımlanır. Bu yöntem ile bebeğiniz yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir. Bebeğin beslenme sürecini kendi kendine koordine etmesi birçok bakımdan fayda sağlar ve öğretici niteliktedir. Bebeğinizin, çiğneme becerisini, el koordinasyon gelişimini, yiyecekleri tanıma ve yeni tatları öğrenmesini sağlar. Bu faydaların yanı sıra BLW, bedensel ve zihinsel gelişime de katkı sağlayan bir yöntemdir. Bebeğinizin 6. ayını doldurmasıyla birlikte uygulayabileceğiniz bu yöntemi, anne sütünden kesilene dek devam ettirebilirsiniz.

 

Blw Yöntemi Nasıl Uygulanır

 

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bu yöntemi uygulamak için bazı noktalara çok dikkat etmek gerekir. Öncelikle, bebeğinizin dik bir şekilde ve önündeki yiyeceklere kolaylıkla erişebileceği bir pozisyonda oturuyor olması gerekir. Bunun için mama sandalyesi kullanabilirsiniz. İlk denemelerde bebeğin önüne tabak vb. şeyler koyulmamalıdır. Bu bebeğiniz için zorlayıcı ve kafa karıştırıcı gözükebilir. Yiyecekleri parmak boyutunda (5/6 cm) keserek hazırlamalısınız. Bebeğiniz, minik ellerini kullanacağı için temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

BLW için en hassas noktalardan birisi de mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tercih edilmesidir. Tercihen buharda ya da suda haşlayarak ne çok sert ne de çok yumuşak olacak şekilde gıdalar hazırlanmalıdır. Hazırladığınız yemeği bebeğinizin önüne koyarak, ne kadar ve nasıl yiyeceğine kendisinin karar vermesini beklemelisiniz. Bebeğinize, yemeğini incelemesine ve tanımasına izin vermelisiniz. Bebeğinizi yemek boyunca yalnız bırakmayıp, gözetim altında tutmalısınız. Bu yöntemle bebeğinize üç gün boyunca her öğünde aynı gıdayı hazırlamalısınız. Böylece hem bebeğinizin tatları öğrenmesini sağlayabilir hem de olası alerjik tepkileri gözlemleyebilirsiniz.

BLW yöntemi sayesinde bebeğiniz, kendi beslenmesinden sorumlu, önüne koyulan gıdalar arasında seçim yapmayı öğrenen, besinleri ne kadar tüketeceğine karar veren olumlu bir gelişim gösterir. Bunların yanı sıra aile ile birlikte yemeğe katılan bebeklerin sosyalleşme bağı da güçlenir.

Mamajoo Kaşık & Çatal Seti & Saklama Kutulu Ortodontik Emzik İnek Desenli 12 Ay

Peki Hangi Gıdaları Tercih Etmeliyiz?

  • Öncelikle kabuklu yemişler ve alerjisi olan besinleri önereceğimiz listenin dışında tutmalısınız. Ayrıca çekirdekli meyvelerin çekirdeklerini çıkarmadan bebeğinize vermemelisiniz.
  • BLW başlangıç yemeklerine ilk olarak; buharda pişmiş havuç, tatlı patates, brokoli ile başlayabilirsiniz.
  • Meyve olarak dilimlenmiş elma, armut, muz vb. tercih edebilirsiniz.
  • Üzüm gibi meyveler ya da cherry domates gibi sebzeleri ikiye bölerek verebilirsiniz.

Mamajoo 2´li Beslenme Kaşığı & Saklama Kutusu Pembe

 

BLW Anneler Tarafından Neden Tercih Edilir?

İlk deneyimlerinden biri olan BLW yöntemi ile bebeğiniz, güvenli bir şekilde yemeyi öğrenir. Yiyeceklerin tadını, kokusunu ve yapısını keşfeder. Boyut, şekil, ağırlık, yapı, doku gibi kavramları pek çok eğitici oyuncaktan öğrenebileceğinden daha iyi bir şekilde öğrenir. El becerisini ve el-göz koordinasyonunu geliştirir. Bu beceriler sonradan; yazma, çizme gibi ince motor beceri gelişiminde çok işe yarayacaktır. Bunun dışında daha iyi beslenir, uzun dönem sağlığı olumlu yönde etkilenir ve kendine güveni artar.

 

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.