Köklenme Refleksi Nedir?

21 Şubat 2023

Köklenme Refleksi Nedir?

Bebeklerin gelişimlerine bağlı olarak her dönem farklı farklı refleksler ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan birisi de yeni doğmuş bebeğin göğsünüzü bulması ve beslenmeye başlamak için biberonu bulmasını sağlayan reflekslerden biri olan köklenme refleksidir.

Bu refleks sırasında yeni doğan bebek bir uyarıya tepki verip bilinçli düşünce olmadığı aşamada gerçekleşebilir. Bebeğin acıktığı sırada memeyi ve biberonu arama yeteneğine bağlı olarak bilinçsizce gerçekleşebilen birçok bebek hareketinden birisidir.

Köklenme Refleksi Hangi Dönem Gelişir?

Bebeklerde bilinçsiz bir şekilde gerçekleşen köklenme refleksi rahimde gelişmeye başlar. Bebekler burada bir dizi refleks ile birlikte doğarlar. Bazı bebekler için güçlü bir refleks bulunurken diğer bebeklerde de reflekslerini geliştirmek çok uzun sürebilir. Bazı bebeklerde zor ortaya çıkmasına bağlı olarak yaşadığı süre boyunca bu refleks anne tarafından geliştirilebilir.

Doğum sonrası 28 haftalık süre boyunca bu refleks tam olarak gelişmez. Bu süreçte bebeğin annenin memesini bulması zorlaşır. Köklenme refleksi her bebekte 28 ila 30 hafta arasında gelişmeye başlayacaktır. Prematüre bebeklerde ise bu süreçten önce emmeye başlayabilir ancak memeyi bulamaz.  Bebeğin 34-36. Haftasında ise köklenme refleksi işlevlerini tam olarak gelişir. Ayrıca bu durumlara bağlı olarak hamileliğin 4. Aylarında ultrasonda bebeğin kendi parmağını emdiği görülmektedir.

Bebeklerde Emme Refleksi Test Etme Nasıl Olur?

Bebeklerde beslenme ihtiyacı yaşadığı ortama göre değişiklik gösterebilir. Sağlıklı büyüyebilmeleri için bebeklerin anne sütüne ihtiyaç duyması doğumdan hemen sonra başlayabilmektedir. Bundan dolayı bebeklerin emme refleksinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi çok önemlidir.

Bebekler ilk olarak meme ucunu dil ile dudaklarının arasında alır ardından anne sütünü emmeye başlarlar. Annenin memesinden gelecek olan sütü emebilmeleri için sadece meme ucu değil aynı zamanda areolanın da bebeğin ağzına tam olarak girmesi gerekir.

Eğer bebeğin sadece meme ucu ağzındaysa emme başlamayabilir. Bazı durumlarda bebeğin dili ve çeneleri içinde süt sinüsleri düzgün olarak sıkıştırılmayabilir. Bununla beraber bir bebeğin emme refleksini test etmek basit bir işlemdir. Köklenme refleksi belirlemek için bebeğin ağzına meme ucu ya da parmak koyabilirsiniz. Eğer bebek parmağınızı emmeye başlarsa bebekte köklenme (emme) refleksi sağlamdır.

Bebeğiniz için doğru kararları veriyorsunuz, Peki bebeğiniz için biberon ve emzik seçimini doğru yapıyor musunuz? Gelin anne memesine en yakın biberon ve emzik modellerini inceleyelim. 


 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.