Lohusalık Dönemi Hakkında Merak Edilenler
14.11.2023

Lohusalık Dönemi Hakkında Merak Edilenler

Lohusalık Dönemi Hakkında Merak Edilenler

Lohusalık dönemi, anneler açısından genellikle duygusal bir süreçtir. Lohusalık süreci doğum eylemi gerçekleştikten sonraki 42 günlük süreci kapsar. Bu süreçte vücutta gebelik döneminde meydana gelen değişimler yeniden gebelik dönemi öncesi duruma dönüşür. Lohusalık süreci genellikle fiziksel ve psikolojik açıdan zorlu bir süreç olduğu için annenin de özenli bir bakıma ihtiyacı vardır.
 

Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin Neler Yapılır?

Lohusalık döneminin rahat ve kolay geçmesi için belli başlı noktalara önem göstermekte fayda var. Üreme organında enfeksiyon riski daha fazla olduğu için temizliğe özen gösterilmelidir. Sık sık yapılan pet ve iç çamaşırı değişikliği ve duş sayesinde daha hijyenik bir lohusalık dönemi gerçekleştirilebilir. Eğer dikişli geçmiş bir doğum ise dikişlere zarar verecek bütün hareketlerden kaçınmak gerekir. Beslenmeye özen göstererek sıklıkla sıvı tüketimi gerçekleştirmek gerekir. Ayrıca bebek bakımı süreçleri haricinde annenin sıklıkla dinlenmesi uzanması ya da uyuması vücut sağlığı açısından da gereklidir. Süt yapan besinlerin yanı sıra sıklıkla çorba, kemikli ilik suyu ve su tüketimi gerçekleştirmek gerekir. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde daha rahat bir lohusalık dönemi sağlanır.
 

Lohusalık Döneminde Vücut Eski Haline Döner mi?

Lohusalık döneminde rahim ve vücut yapısı genellikle gebelikten önceki haline döner. Hamilelik süreci içerisinde vücutta toplanan ödemlerin atılması ve şişkinliklerin azalması bu dönemde gerçekleşir. Ayrıca yine bu süreçte vajinanın toparlanması ve gebelikten önceki döneme dönmesi mümkün olur. Böylelikle vücut eski yapısına geri döndüğü için 40 günlük bir dinlenme süreci meydana gelir. Hem sezeryan hem normal doğum şeklinden sonra bu 40 günlük süreç içerisinde annenin fizyolojik açısından toparlanması mümkün olur.
 
 
 
 
Lohusalık Döneminde Hangi Yiyecekler Önerilmez?
Lohusalık döneminde genellikle gaz yapan yiyecekler önerilmez. Annenin sütünden bebeğe geçebilen bu yiyecekler bebekte ve annede gaz oluşumu meydana getirebilir. Kuru fasulye, nohut, karnabahar ve mercimek gibi besinler gaz oluşumuna sebep olacağı için lohusalık döneminde tavsiye edilmez. Bu besinlerin yerine bol sıvı ve çorba tüketimi önemlidir. Aynı zamanda bu süreçte çiğ sebze tüketimi de yine fazla önerilmez. Lohusalıkta gaz yapan yiyeceklerden uzak durulduğu sürece hem bebek hem de anne açısından daha rahat bir süreç sağlanmış olunur.

 

Blog Son Eklenenler
Hamilelik Sürecinde de Yanınızdayız!
08.04.2025
Hamilelik, hayatınızda başlayacak en özel yolculuklardan biri. Bu sürecin hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı geçmesi adına bazı adımları takip etmek önemli. Mamajoo olarak, annelerin en iyi dostu olma yolunda bu süreçte yanınızda olmak istiyoruz. İşte hamilelik boyunca dikkat etmeniz gereken temel kontroller ve öneriler..
Yenidoğanlar İçin İdeal Uyku Ortamı Nasıl Oluşturulur?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uyku, beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin huzurlu bir uyku uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından kritik bir rol oynar.  Detaylar yazımızın devamında..
Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Belirtileri
25.02.2025
Yenidoğan sarılığı, bebeklerin ciltlerinde ve göz aklarında sarımsı bir renk değişimi ile kendini gösteren yaygın bir durumdur. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Detaylar yazımızın devamında..
Doğum Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
25.02.2025
Doğum planı, anne adaylarının doğum sürecini daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu plan, doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği, hangi yöntemlerin tercih edildiği hakkında bilgiler için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Mamajoo Emzirme Ürünleri Hayatı Nasıl Kolaylaştırır?
25.02.2025
Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için emzirme süreci büyük önem taşır ve bu süreç her anne için aynı derecede kolay olmayabilir. Detaylar yazının devamında..
Emzirme Sürecinde Annelerin En Çok Sorduğu Sorular ve Yanıtları
10.01.2025
Emzirme sürecinde annelerin en çok sorduğu sorular ve yanıtları her anne tarafından merak edilir.  Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme Nedir?
10.01.2025
Bebeklerde tamamlayıcı beslenme, ilk 6 ay anne sütünün ardından katı veya yarı katı beslenme sürecine geçildiği dönemi tanımlar. Detaylar yazımızın devamında...
Bebeklerde Doğru Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalı?
10.01.2025
Bebeklerde doğru tırnak kesimi oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğin dikkatini dağıtarak tırnak kesilebilir. Tek başınıza bebeğin tırnaklarını kesmekte zorlanabilirsiniz. Detaylar yazımızın devamında...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.