Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Süreci Nasıl Olmalı?

20 Eylül 2022

Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Süreci Nasıl Olmalı?

Tüm anneler bebekleri için en iyi olanı bulma arayışındadır. Özellikle yeni doğum yapmış annelerin ortak bir endişesi vardır. Bu endişe genelde “Bebeğimi doğru ve sağlıklı olacak şekilde ne sıklıkla emzirmeliyim?” şeklindedir. Öncelikle her bebeğin beslenme süresi ve sıklığının aynı olmayacağını bilmeniz gerekir. Aylara göre bebek emzirme saatleri değişir. Her geçen gün büyüyen bebeğin emzirme süreleri de uzar. Örneğin, 5 aylık bebek emzirme süresi ilk haftaya göre oldukça farklılık gösterir.

Göğüs pompası çeşitleri Mamajoo'da! 

Bebeğinizin Emmek İstediğini Nasıl Anlarsınız

 

Yeni doğan bebeklerin emzirme süreleri ise ortalama 15-20 dakika arasında değişkenlik gösterir. Yeni doğan bebeklerin midesi çok küçük olduğundan az ve sık sık emme ihtiyacı duyar. Beklenenden daha erken doğan bebekler ise emerken çok fazla enerji kaybettiğinden emzirme süresi çok daha sıktır. Anne sütü kolayca sindirilen bir gıda olduğundan mide çok hızlı dolar ve aynı hızda da boşalır. Bu nedenle yeni doğan emzirme süresi oldukça kısadır. Planlı bir beslenme programı ile ilk aylarda bebeğinizi emzirirken onun sağlıklı gelişimine de katkı sağlamanız mümkündür. Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Eğer bebeğiniz uzun süreli uyuya kalıyorsa ara ara uyandırıp emzirmeniz gerekir. Unutulmaması gereken en önemli konu, bebeğiniz emmek istediğinde hemen emzirmelisiniz. Çünkü ilk aylar, bebeğin anne sütüne en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardır. Fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişiminin güçlenmeye başladığı bu dönemde bebeğin sık sık emzirilmesi önemlidir. Bebeğiniz 15 dakika emdikten sonra hala emmeye devam ediyorsa diğer göğüsünüz ile emzirmeye devam etmelisiniz. Eğer sütünüzün az geldiğini düşünüyorsanız sakın endişelenmeyin. Bebek emdikçe sütünüz gelecektir.  

İlk aydan sonra bebekler güçlü bir şekilde emmeyi öğrenir. Bebek emzirme süresi eğer bebeğin gelişimi ideal şekilde ilerliyorsa uzamaya başlar. 2. ve 3. ayda bebeğin midesi de büyümeye başladığı için emme süresi uzar ve doygunluk hissi de aynı oranda artar. Bu da emzirme sıklığını yavaş yavaş düşürür.  Örneğin 2 aylık bebek emzirme sıklığı geceleri eğer kendi uyanmıyorsa 4 saat kadar beklenilebilir bir duruma gelir. Bebek emzirme sıklığı 3 ayın sonunda uzamaya başlar. 6 aydan sonra başlanılan ek gıdalar sayesinde günde 4-5 kez emzirilmeye kadar düşer.

 

Emzirmenin faydaları hakkındaki diğer yazımızı okumak için tıklayın!

Mamajoo Silver Biberon 250ml & Kulplu Eğitici Bardak 270ml Pembe

Bebeğinizin Emmek İstediğini Nasıl Anlarsınız?

- Kolları ve bacaklarının sürekli hareket ediyor olması.

- Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi.

- Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi.

- Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi.

- Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması.

- Dudaklarını ya da dilini emiyor olması.

- Huzursuz olması ve kıvranması.

- Küçük sesler çıkarması fısıldama ve iç çekmesi.

- Ağzını açıp, dilini dışarı çıkarması gibi…

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.