Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçirilir?

08 Eylül 2023

Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçirilir?

Bebek hıçkırıkları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bebekte hıçkırık nasıl geçer? İlk kez ebeveyn olan bebeklerin hıçkırıklarının zararlı olabileceğini düşünebilir. Fakat bebek hıçkırıkları zararsızdır. Bebekler beslendikten sonra ya da hıçkırık başladığında dik bir pozisyonda tutulur. Bu tutuş pozisyonu bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bebekler ilk aylarda sıkça uyandırılıp beslenir. Bu beslenme sırasında bebeğin dinlenmesine izin verilerek hıçkırığın geçmesi sağlanabilir. Bebekler gazının çıkarıldığı gibi sırta hafif bir şekilde vurularak hıçkırığın geçmesi sağlanabilir.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Oluşur?

Bebeklerde hıçkırık neden olurBebeklerde hıçkırık oluşumunun farklı etkenleri vardır. Bu etkenler arasında bebekler yemek yerken hava yutması olabilir. Yemek yerken hava kabarcıklarını yuttukları için hıçkırığa sebep olabilir. Bir diğer etken ise sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Düzgün gelişmeyen mide ve yemek borusu arasındaki kaslar da düzgün gelişmemiş olabilir. Bebekler ek gıda alırken besinlerin sıcak olması hıçkırığa neden olabilir. Sıcaklık, mide asidi ve gaz nedeniyle hıçkırık oluşabilir. Bebekler aşırı uyarıldıkları zaman da hıçkırık tutabilir. Bu gibi durumlarda hıçkırığın geçmesi için duruş pozisyonunun değiştirilmesi gerekebilir.

Bebek Hıçkırıkları Ne Kadar Sürer?

Bebek hıçkırıkları genellikle kısa sürer. Bu süre birkaç dakika ile bir saat arasında değişiklik gösterebilir. Nadir olarak ortaya çıkan bu hıçkırıklar daha uzun sürebilir. Sindirim ve solunum sistemleri gelişmeye devam ederken hıçkırık oluşması normal olarak görülür. Ancak bebeğin hıçkırığı çok uzun sürüyorsa veya sıkça hıçkırık oluyor çocuk doktoru veya sağlık personeli ile iletişime geçebilirsiniz.

Hıçkırık Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?

Bebeğin yavaş bir şekilde beslenmesi hem gaz hem de hıçkırık oluşumunu engeller. Bebeğin beslenme sırasındaki pozisyonu da hıçkırık oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bebek yatay değil dik bir pozisyonda emzirilmelidir. Bebek, beslenme sonrasında hemen yatırılmamalıdır. Belirli bir süre dik pozisyonda tutulmalıdır. Bebekleri stresten ve hıçkırıktan koruyabilmek için aşırı uyarıcı alanlardan uzak tutulmalıdır. Bu nedenle hem beslenme sırasında hem de beslenmeden sonra gürültüsüz ve sakin bir ortamda bulunması gerekir. Bebekleri besleme pozisyonu kadar yatırmak da önemlidir. Bu nedenle bebekler yatırılırken çokça yavaş olunmalıdır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra bebeklerin duş yaptırılması, sallanması ve hafif masaj yapılması da hıçkırık oluşumunu engelleyebilir.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.