Bebeklerde Bilişsel Gelişim Ve Evreleri

08 Eylül 2023

Bebeklerde Bilişsel Gelişim Ve Evreleri

Bebeklerde bilişsel gelişim ve evleri belirli bir süreci kapsasa da bebekten bebeğe değişiklik gösterir. 0-1 yaş aralığındaki bebekler çokça hızlı bir gelişim gösterirler. Fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimleri açısından ebeveynlerin süreci yakından takip etmesi oldukça önemlidir. Birçok uyarana maruz kalan 0-1 yaş grubu bebeklerin algılarının değişip geliştiği bir dönem olsa da bazı bebeklerde gerilik ya da erken farkındalık gibi durumlar da gözlemlenebilir. Çevreleri ile ilgili merakları daha da artarak ebeveynlerini taklit ederek onlar gibi davranmaya başlayabilirler. Bu nedenle ebeveynliğin ilk zamanlarındaki ebeveyn - çocuk iletişimi çokça önemlidir.

0-12 Ay Aralığındaki Bebeklerin Gelişimleri Nasıldır?

1 ve 2 aylık bebekler koku ve tat tanımasını, 3 aylık bebek gelişimi ise biberon, emzik gibi sıkça temas ettikleri nesneleri tanımasını mümkün hale getirir. 4 aylık bebek gelişimi çevre farkındalıklarının artmasını sağlar. Bebekler 5.aya gelindiğinde ise nesneleri ve kişileri takip edebilme, göz teması kurabilme gibi gelişimleri gösterirler. 6. Ayda daha net tepkiler verebilirler. Görme alanları genişlendiğinden dolayı çevreyi tanıma istekleri de artar. 7. Ayda Hoşlanmadıklarını belli edecek jest ve mimikler kullanarak isimlerine duyarlı olmaya başlarlar. 8. Ayda gizlenen nesneleri arama gibi bilişsel farkındalıkları artar. 9. Ayda dil gelişimleri, 10.ayda nesneleri almak için çabalama, 11.ayda anne ve babayı tavır ve davranış olarak taklit etme gibi bilişsel davranışlar geliştirirler. 12. Aya geldiklerinde kelime üretebilirler ve yaşıtlarıyla ilgilenmeye, oyun oynamaya başlayabilirler.

Bilişsel Gelişim Oyunlarla Nasıl Desteklenir?

Bebekler, tüm canlılar gibi sosyal ve iletişim kurmaya açıktırlar. Bu nedenle bebeklerin bilişsel gelişimlerini desteklemek için çevrelerini iyi tanımaları sağlanabilir. Çevrelerini doğru bir şekilde algılayabilmeleri için doğru nesnelerin seçilmesi önemlidir. Basit oyuncakların tercih edilmesi ve bebeğin bu nesneleri ağızları yardımıyla tanıdıkları göz önünde bulundurularak yumuşak veya diş etlerini yaralamayacak oyuncaklar tercih edilmelidir. 1 yaşına yakın olan bebekler; üst üste, yan yana, iç içe yerleştirilebilen oyunları oynayabilirler. Bu tip başlangıç oyunları bilişsel gelişim için önemlidir. Hayvanları ve araçları tanıyabilecekleri kartlardan da destek alabilirsiniz.

Bilişsel Gelişimi ve Ebeveyn Farkındalığı

Bilişsel gelişim, ebeveynlerin bebekle olan iletişimi ile desteklenir. Bebekle göz teması kurma, gülümseme ve bebekle konuşma gibi eylemler bebeklerin iletişimini olumlu yönde etkiler. Bebeklerin dikkatini çekebileceğiniz hikayeleri okuyarak bebeğinizin hayal gücünün artmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz ile kaliteli bir zaman geçirmek hem bilişsel hem de sosyal açıdan çokça önemlidir.

 

Bebeğinizin davranış gelişimi ve evreleri hakkında hazırladığımız içeriği okumak için tıklayın.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.