Göbek Bağı Bakımı

17 Mart 2022

Göbek Bağı Bakımı

Yenidoğan dönemindeki bir bebeğin göbek kordonu düştükten sonra enfeksiyon kapma ihtimaline karşı bakımı oldukça dikkatli yapılmalıdır. Peki, göbek bağı bakımı nasıl yapılır? Sizlere bu konuda bazı tavsiyelerimiz olacak.

 

Yenidoğan bebeklerin çoğunda doğumdan 2 hafta sonra göbek kordonu düşer. Göbek kordonu düştüğünde ise anne ve babalar bebeklerinin bakımını iyi yapmalıdır. Hamilelik döneminde bebeğin besin ve oksijen almasını sağlayan göbek kordonu doğum esnasında klemplenerek kesilir ve devamında ufak bir parça alınır. Bu parça başlarda jöleye benzer yapışkan bir kıvamda olurken ilerleyen günlerde sarı, kahverengi ve siyah renge dönüşerek zamanla kendiliğinden düşecektir. Bu zamana kadar göbek bağına nazik ve dikkatli bir şekilde bakım yapılmalıdır. Öncelikle, kordona dokunmadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayınız. Göbek bakımı için, doktorunuzun tavsiye ettiği, antiseptik özelliği olan solüsyonu kullanınız. Göbek bağı düştükten sonra oluşan çukur bölgeye 2-3 gün daha, günde 1-4 kez olmak üzere uygun solüsyon ile bakım yapmaya devam ediniz. Göbek bağının en geç 2 hafta içinde düşmesi beklenir. Bu süre içinde göbekte kanama ya da sulanma, renk değişikliği, koku, akıntı gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını gözlemleyiniz. Herhangi bir kanama ya da enfeksiyon belirtisi gördüğünüzde veya göbek bağının belirtilen sürede düşmemesi ya da düştükten sonra kanama olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Kordonu güvenle temizlemek için, bir kulak çubuğu ya da kare veya yuvarlak bir pamuk parçasını yardımıyla kordonun dip kısmının çevresini temiz su ile temizleyebilirsiniz. İyileşme sürecinde göbek bağı kenarında çok az bir kan görmek normaldir. Göbek bağı düştüğü zaman, bir yaranın kabuğu ayrılmış gibi çok az kanama meydana gelebilir. Bu durumda önemli olan kanamanın miktarıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bir kanama olmadıkça endişelenmeyin. Göbek bağı kanamasının sebeplerinden biri de “K vitamini eksikliği” olabilir. Doktorlar bu durumda K vitamini takviyesi yaparak, kanamanın önüne geçebilir. Göbek bağı kordonu düştükten sonra, kanama devam ederse en kısa sürede konusunda uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.

 

Bebek bezinin kordonun üstüne gelmemesine dikkat edin, çünkü kordon bölgesi her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Bez bölgeye denk geldiğinde nemlenme olacağı için dikkat etmeniz doktorlar tarafından önerilmektedir. Bez çok yüksekse, bağlamadan önce göbeğe denk gelen kısmını katlayın. Ayrıca, göbek kordonu için özel olarak kesilmiş yenidoğan mendilleri de alabilirsiniz. Kordon bölgesi yaklaşık olarak 7 ile 10 gün arasında iyileşecektir. Tüm annelere bu dönemde kolaylıklar dileriz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.